Zbirka

Žene u antifašističkoj borbi

Žene su tijekom Narodnooslobodilačkog pokreta u Jugoslaviji dale neizmjeran doprinos oslobađanju cjelokupnog teritorija za vrijeme Drugog svjetskog rata. Najvećim dijelom mlade žene, ali i one u zrelijim godinama, dale su svoje živote za slobodu i ravnopravnost sviju građana koji su bili izloženi teroru nepravednog i krvoločnog režima takozvane Nezavisne Države Hrvatske.

Još od prvih dana rata, nakon proglašenja NDH u travnju 1941., nemali broj žena se priključio otporu protiv okupatora te su napustile svoje domove, djecu, muževe, poslove itd., te su uzevši puške u ruke, spremno i odvažno krenule u borbu za bolju i pravedniju budućnost.

Žene su se masovno uključivale u Narodnooslobodilački pokret – kao delegatkinje, političke komesarke, komandirke i komandantkinje, referentice saniteta, bolničarke, borkinje, bombašice, partijske i skojevske rukovodkinje i odbornice Narodnooslobodilačkih odbora.

Brojevi govore sami za sebe: do kraja rata 1945. NOP-u se priključilo više od 100 000 žena, od kojih je nažalost poginulo oko 25 000.

Velikim naporima i žrtvom uspjele su se izboriti za dotad nezamislive stvari u pogledu svojih prava: pravo glasa na izborima, jednake plaće kao i muškarci, jednakost na zdravstvenu skrb i obrazovanje, pravo da budu na vodećim pozicijama u društvu itd.

91 žena je proglašena Narodnim herojem Jugoslavije, a više od 3 000 njih nositeljice u Partizanske spomenice 1941.

Cilj virtualnog Muzeja antifašističke borbe jest dokumentiranim izvorima poput fotografijama, dokumentima, video zapisima te svjedočanstvima još živih borkinja prikazati kako je njihova požrtvovnost, hrabrost i odvažnost uvelike doprinijela ne samo oslobođenju zemlje od okupatora, nego i kako su se izborile za mnoga prava koje mlade žene u Hrvatskoj danas imaju te kao zahvalu za sve što su učinile u najmračnijem razdoblju ne samo hrvatske, nego i svjetske povijesti.

Foto galerija