(Foto: Nenad Jovanović) S međunarodnog skupa “Fojbe – mit i stvarnost”

SAVEZ antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB NOB SI) i Associazione Nazionale Partigiani d’Italia (ANPI) prihvatili su Deklaraciju o fojbama, izvijestili su iz SABA-e.

Deklaracija je bila prihvaćena na međunarodnom znanstvenom skupu Fojbe – mit i stvarnost, održana krajem siječnja u Zagrebu, a SABA ju je objavila uoči Dana sjećanja na egzodus Talijana koji se u toj državi od 2004. obilježava 10. veljače.

”Nije moguće govoriti o stradanju Talijana, fašista, vojnika ili civila u kraškim jamama, a da se prethodno ne iznesu činjenice o progonima i fizičkim likvidacijama Hrvata i Slovenaca Istre, Rijeke i Dalmacije u doba fašističkog totalitarizma i talijanske okupacije Jugoslavije”, napominju u SABA-i.

”Stradali su mnogi počinitelji zločina, ali i nevini ljudi”

S druge strane, u Deklaraciji se ističe i da, odmah nakon kraja Drugog svjetskog rata, ali još snažnije od 1990-ih, neke talijanske političke snage koriste tragedije fojbi i egzodusa u političke svrhe, prikrivajući zločine fašizma i vojne okupacije bivše Jugoslavije.

To se, kažu, događa unatoč izvješću zajedničke talijansko-slovenske komisije koncem 20. stoljeća koje je predlagalo zajedničko interpretiranje tih dramatičnih događaja, a koje su talijanske vlasti ignorirale.

”Štoviše, posebno od stupanja na snagu zakona o Danu sjećanja 2004. godine, promovira se jednostrani javni diskurs usmjeren na diskreditaciju talijanskog i jugoslavenskog otpora”, ističe se u Deklaraciji.

Također, ističe se osuda pogubljenja i žrtava egzodusa.

”Stradali su mnogi počinitelji zločina, ali i nevini ljudi, pa i neki suradnici oslobodilačkog pokreta. U nekim slučajevima stradanja povezana s fojbama bile su posljedicom željom za osvetom, ali i posljedicom osvjedočenih zločina. Osuđujemo pogubljenja provedena bez sudskog procesa i poštujemo tragediju egzodusa koja je pogodila mnoge Talijane koji su živjeli u Istri i Dalmaciji.”

”Fojbe i egzodus predstavljaju našu zajedničku prošlost”

Antifašisti iz triju zemalja pozivaju i da se utemeljenim istraživanjima stručnih povjesničara razjasne razlozi i odgovornosti koji su doveli do fojbi i egzodusa te da se ta tragična stradanje ne iskorištavaju u političke svrhe, niti za propagiranje lažnih i revizionističkih ideologija.

”Fojbe i egzodus predstavljaju zajedničku prošlost triju naroda. U ime razumijevanja golemog stradanja stanovništva Istre, Slovenske Primorske i svih područja Slovenije i Hrvatske koja je okupirala Italija, kao i stradalih žrtava u fojbama i egzodusu, vrijeme je za promicanje kulture poštovanja, tolerancije i integracije”, zaključuje se.

Deklaraciju su potpisali predsjednik SABA RH Franjo Habulin, predsjednik ZZB NOB Slovenije Marijan Križman i predsjednik ANPI-a Gianfranco Pagliarulo.

Hina