Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB NOB SI) i Associazione Nazionale Partigiani d’Italia (ANPI) organizirali su međunarodni znanstveni skup “Fojbe – mit i stvarnost”, koji je održan 20. siječnja 2023. godine u Novinarskom domu u Zagrebu.

Uvodne riječi na skupu uputili su predsjednik SABA RH Franjo Habulin, predsjednik ZZB NOB Slovenije Marijan Križman i predsjednik ANPI-a Gianfranco Pagliarulo. Uvodna izlaganja podnijeli su dr. sc. Davor Mandić, dr. sc. Nevenka Troha i dr. sc. Federico Tenca Montini.

Sudionici skupa suglasili su se da bi temu fojbi valjalo sagledati u kontekstu onog što se zbivalo u prvoj polovici 20. stoljeća: egzodus Slavena, talijanizacija, promjena imena, Rimski ugovori, Drugi svjetski rat i njegov ishod. Državne politike nikad nisu rekle “Dosta fašizaciji!”. Svake godine eskalira retorika neofašističkog revanšizma koji želi revidirati povijest oživljavajući aveti nacionalizma i rasizma protiv Slavena i prisiliti na šutnju sve one koji se ne slažu s njihovim manipulacijama. Nije moguće govoriti o stradanju Talijana, fašista, vojnika ili civila u kraškim jamama, a da se prethodno ne iznesu činjenice o progonima i fizičkim likvidacijama Hrvata i Slovenaca Istre, Rijeke i Dalmacije u doba fašističkog totalitarizma i talijanske okupacije Jugoslavije, pogotovo što nijedan talijanski ratni zločinac nije osuđen zbog ratnih zločina za vrijeme fašističke okupacije. Dakle, valja osuditi zločine u fojbama, jer su dijelom i čin osvete nad nevinim ljudima, ali i sve zločine koje je počinila talijanska strana,prihvaćajući vrijednosti antifašizma.

Temeljem rasprave na međunarodnom skupu prihvaćena je Deklaracija o fojbama, koju donosimo  u nastavku. Deklaraciju su potpisali predsjednici triju antifašističkih organizacija: Italije, Hrvatske i Slovenije.

Deklaracija o fojbama

Dugogodišnje napore dijela hrvatskih, talijanskih i slovenskih znanstvenika da rekonstruiraju povijesnu istinu o događajima koji su se dogodili sudionicima događaja koji su se odnosili na fojbe i egzodus, nakon kapitulacije fašističke Italije u rujnu 1943. i nakon oslobođenja Julijske krajine u svibnju 1945., valja i nadalje poticati kako bi se jačala suradnja i međusobno razumijevanje  triju naroda i  tri države.

Odmah nakon kraja Drugog svjetskog rata, ali još snažnije od 1990-ih, neke talijanske političke snage koriste tragedije fojbi i egzodusa u političke svrhe, prikrivajući zločine  fašizma i vojne okupacije bivše Jugoslavije od strane Italije, unatoč izvješću zajedničke talijansko-slovenske komisije koncem 20. stoljeća koje je predlagalo zajedničko interpretiranje tih dramatičnih događaja, a koje su talijanske vlasti zapravo ignorirale.

Štoviše, posebno od stupanja na snagu zakona o Danu sjećanja 2004. godine, promovira se jednostrani javni diskurs usmjeren na diskreditaciju talijanskog i jugoslavenskog otpora.

Stradanja što se odnose na fojbe u mnogim slučajevima bila su povezana s  Narodnooslobodilačkom borbom jugoslavenskih naroda. Stradali su mnogi počinitelji zločina, ali i nevini ljudi, pa i neki suradnici oslobodilačkog pokreta. U nekim slučajevima stradanja povezana s fojbama bile su posljedicom željom za osvetom, ali i posljedicom osvjedočenih zločina. Osuđujemo pogubljenja provedena bez sudskog procesa i poštujemo tragediju egzodusa koja je pogodila mnoge Talijane koji su živjeli u Istri i Dalmaciji. Također, priznajemo da povijesna istraživanja pokazuju da je bilo, i još uvijek ima, teških pretjerivanja i iskorištavanja usmjerenih ne na utvrđivanje povijesne istine, već na izgradnju simboličkih oblika političkog i nacionalnog identiteta na tim tragedijama.

Osuđujemo sramotnu šutnju o zločinima i deportacijama koje su počinile talijanske okupacijske snage, o odnarođivanju Hrvata i Slovenaca, o nekažnjavanju talijanskih ratnih zločinaca i o potpori Italije zločinačkom režimu Ante Pavelića u Hrvatskoj.

Osim u Italiji, i u drugim zemljama postoji tendencija izdvajanja ili isticanja pojedinih događaja i konkretnih tragedija koje su se dogodile tijekom Drugog svjetskog rata. Ta je pojava u osnovi poticanje snaga koje rade na umanjivanju pobjede antifašističke koalicije.

U tumačenju i rekonstrukciji tih dramatičnih događaja potrebno je izbjeći svako tumačenje povijesti sa stajališta jedne nacije, mora se prevladati nadnacionalna, a time i objektivna vizija. Valja se suprotstaviti svakom ponovnom tumačenju povijesti iz nacionalističke perspektive.

Fojbe i egzodus predstavljaju zajedničku prošlost triju naroda. U ime razumijevanja golemog stradanja stanovništva Istre, Slovenske Primorske i svih područja Slovenije i Hrvatske koja je okupirala Italija, kao i stradalih žrtava u fojbama i egzodusu, vrijeme je za promicanje kulture poštovanja, tolerancije i integracije.

Granice između Hrvatske, Slovenije i Italije ne smiju se shvatiti kao barijere među narodima, već kao vrata namijenjena međusobnoj suradnji.

Za postizanje navedenih ciljeva predlažemo:

• da se državne i javne institucije strogo pridržavaju povijesne istine o razdoblju Drugog svjetskog rata i antifašističke borbe u trima državama,

• da se utemeljenim istraživanjima stručnih povjesničara razjasne razlozi i odgovornosti koji su doveli do fojbi i egzodusa te onoga što je uslijedilo nakon kapitulacije Italije i oslobađanja Istre, Dalmacije i svih bivših krajeva bivše Jugoslavije podvrgnutih talijanskoj okupaciji,

• da se fojbe i egzodus ne iskorištavaju u političke svrhe, niti za propagiranje lažnih i revizionističkih ideologija,

• da se nastavi težiti potpunoj slobodi povijesnog istraživanja kako bi se političkoj, medijskoj i akademskoj zajednici sugeriralo istinsko sjećanje na fašizam i nacizam,

• da se to obnovljeno sjećanje snažno suprotstavi povijesnom revizionizmu i stvaranju poveznica između povijesne istine i političke moći,

• da čvrsti antifašistički temelj  reafirmiraju i izgrađuju institucije triju država.

Franjo Habulin (SABA RH)      Gianfranco Pagliarulo (ANPI)   Marijan Križman (ZZB NOB SI)

SABA RH